Evropa sve češće skraćuje radnu sedmicu za dan

Bez autora
Feb 05 2024

Krajem prošle godine Škotska je imala u planu da počne da testira radnu sedmicu koja će trajati četiri dana.

Međutim, ono što Škotsku razlikuje od ostalih zemalja u kojima je napravljen ovakav eksperiment jeste to što će se pilot-projekat sprovoditi u javnom sektoru. Za razliku od Škotske, ovih dana svetom je odjeknula vest da jedna od najjačih ekonomskih sila – Nemačka, počela u 45 kompanija da primenjuje četvorodnevnu radnu nedelju, tokom koje će se utvrđivati učinci takvog rada na platu. Testiranje će trajati pola godine. Prema pristalicama četvorodnevne radne nedelje i većini onih koji su imali priliku da rade četiri dana u sedmici, to bi povećalo dobrobit radnika, učinilo ih produktivnijima. Veruje se  i da postoji mogućnost ublažavanja problema nedostatka radne snage. Jer, nemačka Komora za trgovinu i industriju objavila je prošlog novembru da se polovina kompanija bori s popunjavanjem radnih mesta.

Za razliku od evropskih zemalja u kojima se uveliko testira takav skraćeni rad u sedmici, u Srbiji je i dalje na snazi ideja da treba da se radi duže i više, a ne kraće. Uz to, i ovdašnji Zakon o radu predviđa radnu nedelju do 40 sati (minimalno 36 sati). Njeno eventualno skraćenje značilo bi da bi ona trajala 32 radna sata, što domaći propisi za sada ne predviđaju, a poslodavci su uvereni da zvanično nikada i neće trajati četiri dana. Jedino je moguće da se radna sedmica recimo rasporedi na četiri dana po deset sati rada ili na pet dana po osam sati, što je najčešći i slučaj.

Predstavnici sindikati smatraju da je rano o tome pregovarati u Srbiji, ali bi na takav potez mogle da se pozovu pojedine firme u specifičnim delatnostima. Ipak, mesta za četvorodnevnu radnu nedelju nikako nema u proizvodnji i trgovini u kojima su radnici inače najslabije plaćeni i najduže rade. Što se tiče ovdašnjih poslodavaca, u zemlji nema previše kompanija koje posluju četiri dana u sedmici. Oni koji tako rade kažu da im naruku, osim produktivnosti koja ne opada, ide i ušteda energije, posebno sada kada je enegertska kriza, ali i repromaterijala koji se koristi u svakodnevnom radu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik